piatok 21. júla 2017

Zbohom, Bazaly! Futbalový Baník opúšťa štadión, kde hral 56 rokov

Zbohom, Bazaly! Futbalový Baník opúšťa štadión, kde hral 56 rokov

Ostravskí odohrali prvý duel na Bazala v roku 1959 s Ústím nad Labem, ten posledný je tam čaká v sobotu od 17.15 proti Dukle Praha. Vybehnú v retro dresoch.


Šéfovia klubu na popoludnie, ktoré začne zápasom legiend a osobností v 15.00, pozvali všetky žijúci futbalistu, ktorí boli u prvého zápasu na Bazala.

Vtedy Ostravskí nastúpili v zostave: Vladimír Mokrohájska - Bedřich Köhler, Prokop Daněk, Lubomír Štěrba, Karel Dvořák - Josef Ondračka, Zdeněk Stanczo - Tomáš Pospíchal, Miroslav Więcek, František Šindelář, Karel Sedláček. Náhradníkmi boli František Dvořák, Zdeněk Kosňovský, Jiří Križiak a Vilém Závalský. Trénerom Jarosla v Vejvoda.

"Moc nás z toho kádra nezostalo.Spolu so mnou sport stavky Köhler, Sedláček, Stanczo a Kosňovský, "vypočítal bývalý brankár Vladimír Mokrohájska, ktorý v piatok oslávil 80 rokov. Do Baníka prišiel v roku 1958, takže začínal ešte na Staré strelnici. "To už sme sa ale všetci tešili na nový stánok," pripomenul, že stavba Bazala začala v roku 1957. "S Baníkom som spojil takú polovicu života, z toho som štrnásť rokov hral aktívne. Boli to najkrajšie roky. "

Bývalý obranca Rostislav Vojáček najradšej spomína na zápasy v európskych pohároch. "Tie prvé som zažil ešte za trénera Tomáša Ponáhľala," odkázal na jeseň 1973. "Bolo to pre nás niečo nové, veľmi sme si toho vážili, pretože sme sa dostali do cudziny. Poháre pre nás boli obrovskou motiváciou, takže sme makali, jazdili.Na bojovnosti a drine sme mali postavené výkony. "

V ojáček si moc dobre pamätá slávne súpera, ktoré Baník vyradil v Pohári víťazov pohára v sezóne 1974 až 1975 - San Sebastian (1: 0 a 4: 0), FC Nantes (0: 1 a 2: 0 v predĺžení), SSC Neapol (2: 0 a 1: 1). "Nezabudnuteľný bol zápas v Neapole," povedal Vojáček. "V hľadisku bolo sedemdesiat tisíc divákov a my tam vyhrali 2: 0. Až vo štvrťfinále nás zastavila Borussia Mönchengladbach (0: 1 a 1: 3), ktorá v tom čase patrila do európskej špičky. "

Všetci bývalí hráči majú Bazaly spojené s vynikajúcimi fanúšikmi a s búrlivou atmosférou. "Na každý zápas chodilo osemnásť tisíc ľudí.Dodnes mám husiu kožu, keď si spomeniem na ten rev, na ten aplauz, "povedal kanonier Václav Daněk.

Stopér René Bolf na Bazala odohral aj svoje prvé reprezentačné stretnutia. Bolo to 16. augusta 2000 - Česko prehralo so Slovinskom 0: 1. "Išlo o priateľský zápas a veľa hráčov sa z neho ospravedlnilo, takže som dostal pr� �ležitosť," uviedol René Bolf. "Bol to skôr výber ligy, ale aj tak to bol nádherný zážitok. Reprezentovať a ešte na Bazala. "

Aký výkon podal si už nepamätá. "Ale asi zlý, keď sme prehrali," usmial sa. "Potom som asi tri roky v národnom mužstve nebol, ale keď do Baníka prišiel tréner Jarabinský, tak nás tu zase nabudil a dostal som sa do neho späť.A vrcholom bol bronz na majstrovstvách Európy v Portugalsku. "

Od budúcej sezóny Baník bude hrať na prestavenom Mestskom štadióne v Ostrave. stavkove bonusy "Ten štadión sa mi páči, je moderný, ale problémom je atletická dráha," upozornil Václav Daněk. Praje si však, aby Bazaly zostali zachované. "Sú súčasťou histórie klubu, ale aj celého mesta," upozornil. "Tí, čo majú k športu blízko, si Ostravu bez Bazala nedokážu predstaviť."

stavkovanie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára