nedeľa 23. júla 2017

Spolu bavili, spolu žiarili. Stretnú sa raz Veselý a Satoranský v NBA?

Pre takéto akcie je basketbal krásny: Tomáš Satoranský zdvihne hlavu, za chvíľu pošle loptu vzduchom, Jan Veselý ho v lete chytí a zatlčie do koša. Paráda! Alebo si rozohrávač zmyslí, že ohromí sám - prebehne obranou a zasmečuje jednoruč tak, až to získa uznanie ako najkrajší akcie dňa.

Česi na majstrovstvách Európy uspeli: nechali za sebou rad silných krajín (Turecko, Rusko, Chorvátsko , Nemecko, Slovinsko…) a siedmym miestom si zaistili olympijskú kvalifikáciu.

a tiež ponúkli dve hviezdy, bez preháňania.Už pred duely o medaily bolo jasné, že parťáci z jednej izby, ktorí na ihrisku bavili aj žiarili, končí s výbornými štatistikami.

Veselý bol v top 3 v bodoch (19,3) aj v doskokoch (9 , 1; v absolútnom čísle ich nazbieral vôbec najviac, 8 2), priemerne skoro dosiahol na double-double! Satoranský sa srbskou megastar Teodosičem a Litovcov Kalnietisem vládol asistenciám (priemer 7,3) a rešpekt budí aj jeho 33 minút na zápas.

"Sú výnimoční. Už si pokojne trúfam povedať, že to sú jedni z najlepších basketbalistov, ktoré kedy Česko malo, "usudzuje Michal Konečný, generálny sekretár federácie.

A to tak výnimoční, že si ich nemôžu nevšímať v NBA.Zvlášť keď je Satoranskému stále ešte len 23 rokov a Veselému iba o rok a pol viac.

"So Satoranským už sa počíta "

Zatiaľ to vždy bola záležitosť" osamelých jazdcov ". Najskôr priekopník Jiří Zídek (1995-98), po ňom súčasný kapitán národného tímu Jiří Welsch (2002-06) a spomínaný Jan Veselý (2011-14). Nikto z nich, jediných troch Čechov v NBA, pri svojom pôsobení v jednej z najslávnejších líg sv eta nemohol naraziť na krajana. "Honza už v NBA bol a myslím, že sa tam vráti znova. U Tomáša je to len otázka času, "hovorí teraz Welsch.

Obaja majú zhodne ešte na rok zmluvy vo veľkých kluboch: Veselý vo Fenerbahce, Satoranský v Barcelone.Zvlášť jeho, draftovaného Washingtonom v druhom kole, scouti na EuroBasket nemohli prehliadať.

"Sme s Wizards v kontakte. Sledujú jeho vývoj, sú veľmi spokojní. To je ale v zásade všetko, čo k tomu teraz môžem povedať, "uviedol jeho agent Phillip Parun a na otázku, či takéto výkony otvárajú dvere do NBA, povedal:" Určite mu je nezatvárajú. "

Istá odmeranosť agenta je logická, iné ohlasy boli euforičtější.

"Má do NBA nakročené. Hlavne jeho fyzický fond je neuveriteľný, "povedal Konečný - vitalita a to, že v nízkom veku tíme vie šéfovať, by mali byť najväčšími klady muža z Barcelony.Zídek zase líčil, že po rozhovore so šéfom hráčs kych operácií Washingtone má "veľmi, veľmi silnú indikáciu", že sa Satoranským Wizards čoskoro počítajú.

Rok očakávaný správ zo zámoria

Obaja Česi zdôrazňujú, že ďalej ako za horizont budúcej sezóny nehľadí. "O NBA sa špekuluje od chvíle, čo som bol draftovaný. Je dôležité brať všetko postupne, "hovorí Satoranský.

A zároveň je dôležité mať prípadne dobrú vstupné pozíciu. Veselý ju pri premiére nezískal. "Sám viem, že v NBA je kľúčové byť v správny čas na správnom mieste.To sa Honzovi nepodarilo, "porovnáva Welsch; za tri sezóny mal Veselý nízke priemery 3,6 bodu a 3,5 doskoku.

"Ale on je teraz oveľa vyspelejší: ako hráč i človek," oceňuje ho kapitán. Akokoľvek je Veselý do istej miery svojráz, šampionát odohral skvelý. Presadzoval sa aj proti sokom typu Srbska či Talianska. Jediný, kto h o (aj za priazne rozhodcov) ubránil, bol Litovčan Valančiunas, etablovaný hráč NBA.

Okrem očakávaný boja o Rio tak bude mať basketbalová sezóna aj motív očakávaný správ o kontaktoch dvojica S + V sa zámorím.

Čo keby sa tam zišli dvaja Česi? "Pre národný tím by to bol problém, v novom systéme dvoch kvalifikačných okien v priebehu sezóny s hráčmi zo zámoria nejde počítať.Ale pre basketbal a jeho prezentáciu by to bolo úžasné, "hovorí Konečný.

Vďaka siedmemu miestu si však Česko okrem olympijskej kvalifikácie zabezpečilo aj priamy postup na ME 2017: ak by teda dvojica skutočne budúce leto zamierila cez Atlantik, reprezentáciu by v tejto sezóne ešte nechýbala, na veľkú akciu pôjde Česko aj tak.

A krajina by sa mohla dočkať dvoch borcov v NBA.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára