pondelok 10. apríla 2017

Z archívu, 07.8.1926: Prvá žena preplávať La Manche


The Channel bol teraz plával takto: -
1875 kapitán Webb 21h. 45m1911 Burgess 21h. 35m.1923 (august) Sullivan 26h. 50m.1923 (august) Tiraboschi 16h. 33m.1923 (september) Toth 16h. 54m.1926 slečna Ederle 14h. 45 m.
Slečna Ederle začal jej úsilie na siedmou hodinou včera ráno v nepriaznivých podmienkach. Silný juhozápadnej vietor vyskočil počas hodiny alebo tak jej štarte z mysu Gris-Nez a robil trochu drsné mora.Ona to pozoruhodne dobre, však, a správy prijaté v Doveri ukázali, že po kúpaní šiestich hodinách bola asi desať míľ od francúzskeho pobrežia, ale aj smerom na východ.
Vo trištvrte na päť jej postupoval tak, dobre, že jej postavenie bolo asi sedem míľ juhovýchodne od Doveru s Goodwin majáková nesúci dve míle na severozápad. Vietor bol mierny v túto hodinu, a morské podmienky boli mierne lepšie ako v priebehu celého dňa.
Krátko pred ôsmou hodinou dva remorkéry boli jej sprevádzajúcej a mohol byť videný z Doveru cestovanie s nízkou rýchlosťou , Urobila veľký pokrok medzi 7 a 8 45 45, a zrazu to bolo si myslel, že by mohla uspieť v pristátie na St.Margaret Bay na východ od Doveru, kde bol vypočítaný na dve míle od brehu. Bola však vykonaná prúdom okolo bodu, a krátko po dvadsaťjeden hodín bol vypnutý Kingsdown. V 9 40 (ďalšie správa dá to 9 45) vystúpila na pláži v blízkosti Kingsdown stanici záchranných člnov.
U nadľudským úsilím sa mu vyčistila príliv a získal pláž, breasting silné vlny a vietor energickými ťahmi.
Vzhľadom k tomu, plavec dostal bližšie k pobrežiu návštevníci a obyvatelia medzi Kingsdown a Deal zhromaždené všetky suchý materiál mohli položiť svoje ruky na budovanie veľkých ohňov, ktoré zapálené na pláži pôsobiť ako majákom pre plavcov.Keď slečna Ederle dostal do vnútri niektorých 500 yardov od pláže, dav sa zvýšil na tisíce, a každý muž, žena a dieťa zostavený stal takmer šialený vo svojej vzrušenie, pretože sa ukázalo, že plavec uspel. Prenikavý výbuchy zo sirény dvoch sprievodných remorkéry boli zanedbateľné v porovnaní s veľkým objemom ľudského zvuku, ktorý prišiel z obrovskej priestranstva ľudí na brehu mora.
Žiara ohňov a tiež zo svetlíc a svetlomety vystavené na palube remorkéry ukázal plavcov jasne ružovú čiapku cez hlavu a ramená dobre z vody len dohráva posledný tucet yardov čo ju oddeliť od svojho cieľa.Odmietla všetky ponuky pomoci od ľudí, z ktorých niektorí stáli po kolená v príboji, aby jej pomohol von. Vyšla z vody pozoruhodne svieži a povzbudzovanie, ktoré vzrástli musí boli vypočutí na palube lodí prechádzajúcich hore a dole kanálu.
Toto je upravený extrakt, prečítajte si celý článok

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára